5 innostavan esimiehen tunnusmerkkiä

Mistä on hyvät esimiehet tehty? Etanoista, sammakoista, sokerista ja kukista? Ei aivan. Minulle hyvä esimies tarkoittaa viittä asiaa: alaisen kunnioitusta, vahvuuksien tunnistamista ja hyödyntämistä, vastuunantoa, kokonaisuuksien hallintaa ja rohkaisua.

Todettakoon, että en ole johtamisen asiantuntija. Toki olen käynyt aiheesta pari kurssia, mutta enemmän olen oppinut johtamisesta omien kokemusteni kautta. Olen kuitenkin etuoikeutettu, sillä olen saanut työskennellä äärimmäisen innostavan esimiehen alaisuudessa.

Tämä kirjoitus on omistettu sinulle, Tommi Talasto. Kirjoitan tämän kiitoksena kaikesta, mitä ehdit minulle esimiehenä ollessasi opettaa itsestäni ja tavastani tehdä töitä. Saan oppimastani virtaa vielä vuosiksi eteenpäin 🙂

Hyvä esimies osaa johtaa eri taustaisia ja ikäisiä ihmisiä. Koska edustan itse y-sukupolvea, kerron kokemuksiani siitä, mikä minua motivoi, ja miten minunlaiseni työntekijän saa innostumaan töistään.

Miten voit siis johtajana varmistaa, että milleniaali alaisesi tekee enemmän kuin häneltä odotetaan? Tässä viisi vinkkiä:

1) Kunnioita alaistasi

Johtajana ja esimiehenä olet monessa asiassa alaistasi viisaampi – sinun täytyy hallita koko organisaatiotasi ja ymmärtää tiimisi merkitys yrityksen liiketoiminnalle. Sinun täytyy osata johtaa isoa kokonaisuutta, johon alaisesi antaa työllään oman panoksensa. Tehtäväsi on myös haastaa alaistasi kehittämään työtään uudelleen ja uudelleen, sillä yrityksen on kehityttävä jatkuvasti.

Alaisesi on kuitenkin oman työnsä asiantuntija ja täten omassa työssään sinua viisaampi. Kunnioita siis hänen ammattitaitoaan ja näkemyksiään. Sinun ei tarvitse ymmärtää jokaista työn yksityiskohtaa – kunhan kykenette avoimesti keskustelemaan, miten työ tehdään yrityksen parasta ajatellen.

Alaisesi on oman työnsä paras asiantuntija!

2) Tunnista alaisesi vahvuudet ja auta hyödyntämään niitä

Kun keskustelet alaisesi kanssa, kuuntele hänen ajatuksiaan ja mielipiteitään. Pyri tunnistamaan hänen puheestaan asiat, joihin alaisesi kokee ”tunteen paloa” – jos hän suhtautuu asioihin intohimoisesti, hän suoriutuu annetuista tehtävistä huomattavasti nopeammin kuin henkilö, joka ”tekee tätä vain työkseen”.

Tärkeintä on saada alaisen intohimo valjastettua yrityksen tuottavuuden lisäämiseen. Joskus voi käydä niinkin, että alaisesi vahvuudet eivät vastaa hänen toimenkuvaansa. Jos yritys hyötyy alaisesi taidoista parhaiten jossain muussa työssä, on järkevää miettiä hänen paikkaansa organisaatiossa uudelleen.

Valjasta alaisesi intohimo yrityksen tuottavuuden lisäämiseen!

3) Anna alaisellesi vastuu omasta työstään

Paras ohje, jonka olen saanut esimieheltä töihini liittyen, kuului jotakuinkin näin: ”Luotan, että teet työsi parhaalla mahdollisella tavalla. Sinun ei tarvitse vahvistaa päätöksiäsi kanssani. Puutun asioihin vasta sitten, kun pyydät, tai asiat eivät ole sujuneet sovitulla tavalla.”

Mitä näistä lauseista sain? Esimieheni luottamuksen tapaani tehdä töitä. Vapauden tehdä työni niin hyvin kuin osaan. Vapauden tehdä itsenäisiä päätöksiä (oman budjettini rajoissa). Lupauksen, että saan tarvittaessa esimieheltäni ohjausta. Ja lupauksen, että minulle kerrotaan, jos ylitän valtuuteni tai teen jotain väärin.

Ennen kaikkea sain kuitenkin itseluottamusta tehdä ja kehittää omaa työtäni yrityksen parhaaksi. Sen parempaa lahjaa ei voi esimieheltä toivoa.

Luottamalla luot luottamusta!

4) Hallitse organisaatiosi kokonaiskuva

Esimiehenä sinulla tulee olla lapasessa koko tiimisi työ. Edelleenkään sinun ei tarvitse ymmärtää jokaista yksityiskohtaa, mutta sinun tulee kuitenkin ymmärtää kokonaisuus, johon alaistesi työt liittyvät. Jos kokonaisuus heilahtaa suuntaan tai toiseen, on sinun vastuullasi huolehtia, että tiimisi heilahtaa perässä.

Siispä pidä huolta siitä, että alaisesi tietävät, miksi he tekevät mitä tekevät, ja kehittävät työtään yrityksen kehittyessä. Motivaation kannalta heidän on tärkeä ymmärtää, millä tavalla heidän työnsä on arvokasta yritykselle. Jos alainen kokee työnsä arvottomaksi, on hänen vaikea motivoitua tekemään parastaan.

Selkeytä organisaatiosi perustehtävä!

5) Rohkaise alaistasi kehittämään heikkouksiaan

Sanovat, että kehittyäkseen täytyy poistua mukavuusalueeltaan. En täysin usko tähän mantraan – ehkä siksi, että kehittäminen on yksi omia mukavuusalueitani. Mutta uskon, että heikkouksiaan ei voi kehittää astumatta epämukavuusalueelleen.

Puoli vuotta sitten yksi epämukavuusalueistani oli esitysten pitäminen. Stressasin esiintymistä ja puhumista todella paljon, etenkin jos yleisössä oli minua vaikutusvaltaisempia ihmisiä. Niinpä esimieheni päätti kutsua minut puhumaan johtoryhmään. Kuulemma tekisi minulle hyvää – niin varmaan, kauhein tilanne pitkään aikaan!

Mutta selvisin siitä. Sen jälkeen selvisin parista muustakin kiperästä esiintymisestä. Tänä päivänä esitysten teko ja suunnittelu vie minulta huomattavasti vähemmän aikaa ja hermoja. Ja mikä parasta – nautin siitä ja saan positiivista palautetta esityksistäni.

Esimieheni rohkaisun myötä luottamukseni kasvoi ei vain itseeni vaan myös esimieheeni. Työintoni kasvoi ja teen nykyään asiat tehokkaammin kuin ennen. Jaan myös ideoitani ja osaamistani entistä enemmän muille, koska tiedän sen olevan arvokasta yritykselle. Ja eikös tästä pitäisi nykypäivänä olla kyse?

Rohkaise alaisesi ulos kuorestaan – saat aikaan enemmän hyvää kuin uskoitkaan!

Tarkkasilmäisimmät huomaavat, että jätin pois kiittämisen, kehumisen ja kritiikin. Vielä tarkempisilmäiset huomaavat, että nämä asiat ovat olennaisia osia kaikilla viidellä osa-alueella. Älä siis myöskään pelkää antaa alaisellesi palautetta, oli se sitten negatiivista tai positiivista. Hänen työnsä huomioimalla osoitat, että alaisellasi on merkitystä.

If no one tells you you're doing a good job, there might be a reason for that.
Tältä alaisestasi ei pitäisi tuntua 🙂

Unohtuiko tästä mielestäsi jotain muuta arvokasta? Kerro mielipiteesi kommenteissa!

Tämä kirjoitus on omistettu myös muille kaltaisilleni milleniaaleille, jotka kaipaavat inspiroivaa johtajaa. Jos johdat milleniaaleja, etkä ole varma, osaatko olla inspiroiva johtaja, lue nämä pari artikkelia (pahoittelen mainoksia juttujen yhteydessä):

Entrepreneur.com: 5 Tips for Leading Millenials
About.com: 11 Tips for Managing Millenials