Harha kiireisestä menestyjästä

busy_people_going_to_metro

Skype-keskusteluikkunassa minua tervehtii hymyilevä ja ruskettunut herrasmies. Nettiyhteyden päässä on Tony Ihander, liiketoiminnan moniottelija, joka ei ole tehnyt päivääkään töitä elämässään. “Olen aina selvinnyt kaikesta puhumalla”, hän nauraa. Tonylla näyttää olevan lokoisat oltavat kivitalonsa parvekkeella. Ja miksei olisi, olemmehan aikeissa keskustella kiireestä.

Tonyn ura alkoi 16-vuotiaana ATK-maahantuonnilla ja mainostoimiston pyörittämisellä. Hän arvioi tuotteita MikroBitti-lehdessä ja tahkosi liiketoiminnassaan jopa 80 % myyntikatetta. Sittemmin hän on perustanut muun muassa Suomen ensimmäistä nettikauppaa, suomentanut ensimmäistä selainta, ollut suurten mediatalojen hallituksissa ja konsultoinut japanilaisia elektroniikkajättejä. Nyt hän auttaa startupeja ympäri maailman menestymään liiketoiminnassaan.

Tämä kaveri varmaan tietää kaiken mitä kiireestä voi tietää, ajattelen.

Elämänarvona laiskuus

Enkä ole täysin väärässä. Tony kertoo minulle tarinan kalasta, joka asuu meren pohjamudissa. Kala saalistaa laiskasti: se hyökkää vasta sitten, kun saalis on tarpeeksi lähellä. “Laiskuus ei ole negatiivinen ominaisuus. Päinvastoin, se kehittää älykkyyttä ja poistaa kiirettä”, Tony selittää. Hän toteaa, että kukaan kiireinen ihminen ei tee tulosta – jos aikatauluttaa 24 tuntia päivästä täyteen menoja, päätyy lopulta hermolomalle, ei lokoisiin oloihin kivitalon parvekkeelle.

Johtajana hän palkkaa itseään fiksumpia ja ahkeria alaisia, jotta hänen ei tarvitse itse osallistua kaikkeen päätöksentekoon. “Olen oppinut löytämään sopivat asiantuntijat, rekryämään itseäni fiksumpia, innostamaan heitä ja pitämään heidät talossa. Asiantuntijoiden johtamisessa on tärkeää asettaa yhteisiä tavoitteita ja viestiä niistä niin, että tavoitteet menevät asiantuntijoille läpi. Fiksut eivät niele mitä tahansa tavoiteasetantaa”, Tony teroittaa.

Johtamiskokemusta hänelle on karttunut kymmeneltä eri toimialalta. Jokaisen toimialan edustaja on väittänyt konsultti-Tonylle, että ala on uniikki. Kukaan ulkopuolinen ei voisi oppia sen kiemuroita. “Silti kosmetiikka-alalta voi viedä kulta- ja kelloalalle parhaita käytäntöjä ja saada ne toimimaan jopa paremmin kuin alkuperäisellä alallaan. Jokainen toimiala tulee kohtaamaan oman Überinsä. Kannattaa kehittyä jo ennen sen tuloa, ettei toimialan muutos kuoppaa yritystä kokonaan”, Tony huomauttaa.

Kiireetön menestyjä on myytti – vai onko?

No miten sitten pysytään kehityksen kärjessä luomatta kiirettä? Eikö menestys olekaan kisaamista siitä, kenellä on eniten lukemattomia viestejä inboxissa ja eniten merkintöjä kalenterissa? Ei. “Menestys on yksinkertaistamista ja oikeiden asioiden tekemistä. On maailman helpointa tehdä asiat vaikeasti ja tarjota ylen määrin palveluita. Samalla saadaan aikaan turhaa sähläystä ja kiirettä koko organisaatiossa. Yksinkertaistaminen, keskittyminen ja yhteinen tekeminen tuottavat parempaa tulosta”, Tony kertoo.

Johtoryhmien coachaus on opettanut Tonylle karun totuuden organisaatioiden suunnannäyttäjien välisestä viestinnästä. On harvinaista, että johtajat puhuvat kokouksissa toistensa kieltä. Kun yksi puhuu, muut näpräävät kännykkää, koska eivät ymmärrä kollegan viestin sisältöä ja merkitystä. Miten johtajat voisivat toimia yhteisen päätöksenteon hyväksi, jos he eivät kuuntele toisiaan? “Käsken siis coachattavia laittamaan kännykät pois ja keskittymään hetkeen. Näin palaverin pituus lyhenee ja he tekevät yhdessä fiksumpia päätöksiä”, Tony vakuuttaa.

”Jos nostat jalat hetkeksi pöydälle, seuraavat askeleesi menevät oikeaan suuntaan”, Tony neuvoo. Kun pysähtyy välillä miettimään, ei tee asioita vanhasta tottumuksesta vaan aidosti miettii mitä ja miksi tekee. Miksi-kysymys on tärkeä, jotta toimintaa osaa yksinkertaistaa ja löytää asiat, jotka myyvät. Usein alle 10 % palveluista myy hyvin, joten parempia tuloksia saa keskittämällä voimavarat niihin. “Oli kyse palveluista, johtamisesta tai vaikka parranajosta, on helpompaa tehdä yhtä asiaa kerrallaan. Silloin saa paljon enemmän ja parempaa jälkeä aikaan”, Tony kiteyttää.

Yksilöt muodostavat kokonaisuuden

Kiireen poistoon on monia keinoja myös yksilötasolla. Tony neuvoo asiantuntijoita tekemään viikon tylsimmät hommat heti maanantaina pois alta. Näin mieli ja ajatukset eivät jumitu koko viikoksi tylsien töiden välttelyyn ja sekin aika vapautuu tuottavalle työlle. Hän korostaa asiantuntijatoimialoilla päätöksenteon ja vastuun jakamista johdolta asiantuntijoille, jotta kehitystä tapahtuu oikeissa asioissa. “Aivokapasiteetti on oleellinen resurssi hyödynnettäväksi – päätöksenteossa useampi asiantuntijan pää on parempi kuin yksi johtajan pää”, Tony toteaa.

Työvälineet ja työtehtävät kannattaa säännöllisesti kyseenalaistaa, jotta tekee varmasti oikeita töitä tehokkaasti. Asiantuntijatöissäkin pätee useimmiten Pareton periaate: 20 % töistä tuo 80 % rahasta. Jos vähemmän tuottavat 80 % pudottaa työlistalta pois, edelleen saa rahaa 80 %. Jos taas tuottavat 20 % töistä pystyy kopioimaan, tekee näin 40 % töitä alkuperäisestä työmäärästä ja tienaa 160 % rahasta. Mustavalkoista ehkä, mutta ajattelemisen arvoista.

Jos 80 % työtehtävistä saa pudotettua pois, oletettavasti turha kiirekin jää pois. Liian lunkisti ei kuitenkaan kannata elää. Kiireentuntua ja hyvänlaatuista stressiä voi luoda itselleen esimerkiksi deadlineja asettamalla. Nämä auttavat suoriutumaan töistä oikeassa ajassa. Kiireestä ei kuitenkaan tarvitse kärsiä. Autuaita ovat laiskurit, sillä he keksivät keinot tehdä työt yksinkertaisemmin, paremmin ja tehokkaammin – ja vapauttavat aikaa tuikitarpeelliselle rentoutumiselle.