Rytmikästä viestintää yrittäjyydestä

Jimi Hendrix totesi, että musiikki on hänen uskontonsa. Ne-Yolle musiikki on urheilua. Alla olevan sarjakuvan linnulle se on keino päästä arvostelemaan muita. Musiikki on rytmikästä viestintää, jolla on jokaiselle kuulijalleen omanlaisensa merkitys.

Teininä tapasin chattailla IRC-kanavalla #musiikkionelämä. Kanavan nimi lienee omalla kohdallani pieni overstatement: en soita mitään instrumenttia, en laula (mutta arvostelen hiljaa muiden laulua), en käy keikoilla… Musiikilla on silti suuri rooli elämässäni.

Musiikki on minulle keino jakaa ja tuntea tunteita. Keino rentoutua, keino poistaa hiljaisuutta. Keino muuttaa tunnetila paremmaksi, jos on paha mieli. Musiikilla voi joko vahvistaa tai vaikeuttaa tietyn tunnetilan olemassaoloa.

Joskus musiikki vie minut henkisesti aivan muualle kuin missä olen. Rytmi, sanoitukset ja muistot tempaavat mukaansa, kun laitan kuulokkeet korville. Oma aikansa löytyy viulumusiikille, purkkapopille ja kitaroinnille riippuen siitä, olenko seurassa vai yksin ja mitä fiilistä haluan edistää.

Käytän tietynlaista musiikkia tehostaakseni työntekoani. Keksin progen avulla asiayhteyksiä, joita en keksi kuuntelemalla poppia. Joku on sanonut, että tyhmä musiikki tyhmentää ihmistä. Itse ajattelen mieluummin, että monimutkainen musiikki tekee ihmisestä fiksumman.

Yhteistyössä on voimaa

Irtisanouduin päivätöistäni huhtikuun 4. päivänä tänä vuonna. Herättyäni tuon päivän aamuna päässäni soi Twelve Foot Ninjan Invincible-niminen kappale. Olo tuntui voittamattomalta. Tiesin, että päivän tapahtumien seurauksena olin ottamassa vastuuta itsestäni, toimeentulostani ja elämästäni. Hemmetin koukuttava fiilis – pelottava, mutta koukuttava.

Seuraavina päivinä kuuntelin mielessäni monia muitakin kappaleita. Jotkut kertoivat siitä, että olen syntynyt tekemään sitä mitä nyt teen. Toiset siitä, että olen nyt ihan yksin ja huhuilen maailmalle toivoen tulevani löydetyksi. Oli fiilis mikä tahansa, sille tuntui aina löytyvän mielestäni joku kuvaava kappale.

Niinpä päätin luoda Spotifyyn soittolistan, johon kerään yrittäjämatkani varrelta muitakin fiiliksiä musiikin muodossa ilmaistuna. Kaikki kappaleet eivät varsinaisesti kerro yrittäjyydestä, mutta herättävät siihen liittyviä tunteita. Esimerkiksi juuri tuo voittamattomuuden tunne, tai vaikkapa pelko unohdetuksi tulemisesta.

Toiset taas kuvaavat yrittäjyyttä hyvinkin, esimerkkinä mainittakoon telkkaristakin tuttu Sami Hedbergin ja Elastisen Täytyy jaksaa -kappale. Tai Lappeenrannan Yrittäjien promobiisi, jonka videon näin ensi kertaa sen julkistustilaisuudessa huhtikuussa, parin viikon päästä irtisanoutumisestani. Tiesin tehneeni yrittäjyyden suhteen oikean päätöksen, kun näin tämän. Edelleen nousevat onnenkyyneleet silmiin, kun kuulen kappaleen 🙂

Teethän kanssani rytmikästä viestintää yrittäjille!

Jaan nyt soittolistan kanssasi, rakas lukijani. En tee tällä rahaa, vaan toivon että tämä soittolista tuo iloa, samaistumista ja tekemisen meininkiä muillekin yrittäjille. Toivon, että nappaat soittolistani kuunteluun (kappaleisiin pääset tutustumaan alla), ja lisäät omat ”yrittäjyyskappaleesi” listaan. Jos kohtaat listan käyttämisen kanssa ongelmia, löydät minut avuksesi somesta! Linkit somekanaviini löydät sivuston alapalkista.

Nauti musiikista! 🙂